Ans kanters begon haar opleiding keramiek in 1980 aan de Kunstacademie in Arendock, na het behalen van haar diploma volgde ze de opleiding specialisatie en is afgestudeerd met een eervolle vermelding.

Voordat Ans met de opleiding begon was ze onder de indruk van het boeddhisme, in het bijzonder de levenswijze van de shaolin monniken. Hun leefwijze en de manier waarop ze hun kennis doorgaven aan hun leerlingen getuigde van grote wijsheid. Zowel fysiek als mentaal, o.a. door meditatie, werden ze gevormd en getraind om tot een zo volmaakt mogelijke beheersing van lichaam en geest te komen.

Door deze harmonieuze sfeer die vooral eenvoud, rust, zuiverheid en kracht uitstraalt maar ook ingetogen en bescheiden is, laat zij zich leiden en inspireren. Deze serene sfeer probeert Ans in haar werk te laten spreken. Om dit te bereiken maakt Ans gebruik van een combinatie van grove chamotte- en fijne porselein klei. Deze twee tegengestelde materialen, grof en fijn, combineert ze met elkaar tot een harmonieus geheel. Qua kleur gebruik is haar werk vaak heel sober en maakt ze gebruik van natuurlijke grondstoffen zoals oxiden en engoben. Gebruik van glazuur laat ze achterwegeomdat dit voor haar gevoel de klei opsluit en de puurheid van het materiaal verloren gaat. De laatste jaren maakt ze ook gebruik van glas en metaal in combinatie met klei.

Om haar werk kracht bij te zetten wordt dit meestal vergezeld door een filosofische uitspraak, gezegde of een tekst die haar aanspreekt. Soms is zo’n tekst het uitgangspunt voor haar werk.

Haar werk bestaat vaak uit drie objecten, dit symboliseert het verleden het heden en de toekomst, of geboren worden, leven en sterven. Deze drie stadia zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zonder het één is er ook het andere niet.

Locatie
Enkele jaren geleden ontstond er bij een aantal kunstenaars uit Deurne het idee om in de voormalige Elkervoorde school een tijdelijk onderkomen te realiseren. Naar gelang het idee vorm kreeg sloten zich meer kunstenaars bij deze groep aan, ook Ans heeft op deze locatie een atelier tot haar beschikking waar ze naast het maken van haar eigen werk ook cursussen en workshops geeft.

Het nieuwe onderkomen werd “DESTAT” genoemd wat een afkorting is van Deurnese Stichting Ateliers. Inmiddels hebben 18 kunstenaars hier een onderkomen gevonden. Er worden regelmatig open dagen georganiseerd en workshops gegeven, waaronder beeldhouwen, brons gieten, keramiek, tekenen en schilderen.